2013-04-05 08:23:05• hírek • MTI

Elhunyt a Johnson & Johnson-vagyon örököse

Noha Barbara Piasecka Johnson monacói lakos volt, Lengyelországban halt meg, és ott is temetik el egy wroclawi temetőben. Április 15-én a wroclawi katedrálisban búcsúztatják.

Hosszú, súlyos betegség után 76 évesen elhunyt Barbara Piasecka Johnson, a Johnson & Johnson-vagyon örököse, aki szegény lengyel parasztlányból lett a világ egyik leggazdagabb asszonya.

Az amerikai vállalatbirodalom örököse, J. Seward Johnson sr. lelkes műgyűjtőként és emberbaráti tevékenységéről is ismert özvegyének április 1-jén bekövetkezett haláláról a Rzeczpospolita című lengyel lap számolt be csütörtöki számában.
Barbara Piasecka Lengyelország keleti, ma Fehéroroszországhoz tartozó részén született 1937-ben. Földműveléssel foglalkozó családja a második világháború után Wroclawban telepedett le, ahol a lány művészettörténetből szerzett diplomát. 1968-ban pénz és nyelvtudás nélkül kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol szakácsnőként és cselédlányként talált állást a Johnson & Johnson-vagyon örökösénél, idősebb J. Seward Johnsonnál és feleségénél.

A munkaadó nemsokára beleszeretett a cselédbe, annyira, hogy 1971-ben még második feleségétől, két gyermekének anyjától is elvált a kedvéért. Nyolc nappal a válás után a 76 éves férfi már feleségül is vette a 34 éves Piaseckát egy esküvőn, amelyen a korabeli társasági sajtó tudósításai szerint a vőlegény hat felnőtt gyermeke közül egy sem jelent meg.
Az 1983-ban elhalálozott J. Seward Johnson sr. végrendeletében Barbara Piaseckára hagyta csaknem teljes vagyonát, majdnem teljesen kisemmizve gyermekeit és az általa alapított floridai óceánkutató intézetet is, amely pedig a szívügye volt. A leszármazottak szerint az "agresszív" és "ügyeskedő" mostohaanyjuk bírta rá apjukat a végrendelet aláírására egy olyan állapotban, amikor az úgymond már nem is volt teljesen a tudatánál.

Az özvegy szerint viszont a gyáriparos felelőtlen költekezésük és botrányos viselkedésük miatt hagyta ki végrendeletéből gyermekeit, akikről amúgy jó előre gondoskodott alapítványok létrehozásra révén.
A félmilliárd dollárosra becsült vagyon megszerzése érdekében egy 1986-os perben a felek 17 millió dollárt fizettek ki ügyvédi költségként, de végül peren kívül egyeztek meg úgy, hogy az asszonyé lett a vagyon nagyobb része.

A Forbes legfrissebbi, 2013. márciusi adatai szerint Barbara Piasecka Johnson 3,6 milliárd dollárra tehető vagyonával a földkerekség 376. leggazdagabb embereként, egyben a világ 42. leggazdagabb asszonyaként hunyt el.
A kommunista Lengyelországban ismeretlen maradt, szülőhazája csak 1990 után ismerte meg, amikor dollármilliókat ajánlott fel a bezárás fenyegette a gdanski hajógyár, a Szolidaritás ellenzéki szakszervezet bölcsőjének megmentésére.
Barbara Piaseckát jelentős műgyűjtőként is ismerték, gyűjteményében megtalálhatók voltak többek közt Monet, Picasso, Caravaggio és Rembrandt alkotásai. A gyűjtemény egyes darabjai jelenleg egy monacói múzeumban, mások a lengyel nemzeti múzeumban láthatók.

A nevéhez fűződik a nemzetközi műkincspiac több jelenetős ügylete, 2004-ben például ő adta el II. János Ádám liechtensteini hercegnek 36,7 millió dolláros rekordáron a világ legdrágább bútordarabját, egy 18. századi Badminton fiókos szekrényt. 2009-ben egy Rembrandt-portrét adott el 32,9 millió dollárért Steve Wynn kaszinómágnásnak.
A Johnson & Johnson-vagyon örökösét jól ismerték Lengyelországban humanitárius tevékenységéről is, egyebek közt autista gyermekeknek létesített alapítványt és iskolát Gdanskban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: